Politie sms’t klanten cokedealers

Tachtig inwoners van Montfoort en Oudewater zullen donderdagavond om 19.00 een sms-bericht van de politie ontvangen. Daarin staat dat hun telefoonnummer is aangetroffen in de telefoons van twee aangehouden cokedealers.

Burgemeester

De actie wordt gedaan met instemming van de burgemeester. Tegen RTV Utrecht zegt de burgemeester van Montfoort: ‘Met deze actie willen we zowel de vraag- als aanbodkant van de drugsmarkt verstoren’. Hij wijst op de grote gezondheidsrisico’s en de maatschappelijke impact van dealen en drugsgebruik.

Anonimiteit

De politie zegt te hopen op een schrikreactie omdat de gebruikers met de actie voor hun gevoel uit de anonimiteit worden gehaald. De politie hoopt dat mensen geen drugs meer zullen bestellen.

Of dat zo is moet worden afgewacht.

Database

De dealers zijn mannen uit Utrecht. In hun telefoons zijn ook nummers van gebruikers uit andere gemeenten gevonden. De actie beperkt zich echter tot inwoners van Oudewater en Montfoort.

De politie heeft toegang tot een database van naam- adres- en woonplaatsgegevens van telefoniegebruikers die een abonnement hebben. Ingeval van gebruikers zonder abonnement kan de politie op basis van de historische gegevens van de telefoons van de dealers bepalen waar de ontvangende partij zich bevond op het moment van de deal.