Politie speurt met particuliere specialisten naar voortvluchtigen

Een speciaal team van de politie heeft deze week door een online speuractie twee voortvluchtige veroordeelden weten te traceren. Gemixte teams van politiemensen en particuliere experts die gespecialiseerd zijn in het zoeken in open bronnen, probeerden in een aantal dossiers online zoveel mogelijk informatie te vinden over de verblijfplaats van een aantal personen.

Open bronnen

Het Fugitive Active Search Team (FAST) van de Nederlandse politie heeft een lijstje van voortvluchtigen. In de zogenoemde “hackathon” ging een team op zoek naar een aantal van die namen in open bronnen. De dossiers varieerden van veroordeelden van zedenmisdrijven en levensdelicten tot plofkrakers en mensen die nog grote geldboetes hebben openstaan. Er is bijvoorbeeld gezocht op sites als Facebook, Insta en Marktplaats.

Bijlmer

Nog tijdens de actiedag hielden Amsterdamse agenten een voortvluchtige 35-jarige man aan in de Bijlmer in Amsterdam. De agenten hadden van het speurteam een tip gekregen waar de voortvluchtige zich zou kunnen bevinden. Ze zagen hem niet veel later rijden. De veroordeelde man heeft geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. Hij gaat nu een celstraf van ruim 6 jaar voor drugshandel uitzitten.

Dinsdag 26 april volgde de aanhouding van een 56-jarige man uit Midden-Groningen die nog 65.000 euro moest betalen.

Tweede keer

Het was de tweede keer dat FAST zo’n hackathon organiseerde. Met de informatie die in de vorige hackathon is verzameld konden uiteindelijk zo’n 15 veroordeelden aangehouden worden.

FAST speurt onder andere naar voortvluchtige veroordeelden die nog een celstraf van meer dan 300 dagen hebben openstaan of lijfsdwangzaken in combinatie met wederrechtelijk verkregen vermogen van 10.000 euro en meer.