Politie start proef met bodycams

In de provincie Utrecht gaan agenten vanaf 30 oktober bodycams op het lichaam dragen. Het is een deel van een landelijke proef om te onderzoeken of dit politiewerk veiliger kan maken en agressie tegengaat.

Geweld

De politie zegt dat uit eerdere onderzoeken blijkt dat mensen die weten dat ze worden gefilmd, minder geneigd zijn om (verbaal) geweld te gebruiken. De proef moet uitwijzen of dat klopt. In Almere, Amersfoort, Bilthoven, De Meern, Hilversum, Lelystad, Leusden, Maarssen, Naarden, Nieuwegein, Utrecht en Woerden krijgen agenten een aantal camera’s die vrijwillig kunnen worden gedragen. Daarnaast worden agenten van verkeershandhaving en de surveillance-honden ook voorzien van een bodycam.

Zelf bepalen

De politiemensen mogen zelf bepalen wanneer ze de camera aanzetten, maar moeten dit wel laten weten aan omstanders. Met een gesproken tekst en een rood lichtje op de bodycam wordt duidelijk gemaakt dat deze opneemt. De opnames van de bodycam worden na iedere dienst beveiligd opgeslagen.

Openbare weg

De bodycams worden gebruikt op de openbare weg en in openbare gebouwen. Er wordt niet in woningen of op besloten erven gefilmd, tenzij er sprake is van een noodsituatie, of een aanhouding op heterdaad. Bodycambeelden en audio-opnamen vallen onder de Wet politiegegevens. Hierin staat precies beschreven wat met politiegegevens mag worden gedaan, hoe lang opnames mogen worden bewaard en wanneer ze moeten worden vernietigd.

De proef loopt in ieder geval tot maart 2018. Op basis van de bevindingen brengt het onderzoeksteam dan een advies uit aan de politieleiding.