Politie stopt met fouilleren in De Pijp

De Pijp in Amsterdam is per oktober geen veiligheidsrisicogebied meer. Dat wil zeggen dat er geen preventieve wapencontroles meer kunnen worden gehouden. Dat heeft burgemeester Eberhard van der Laan besloten. Dit voorjaar was er volgens de burgemeester een ‘urgente situatie’, omdat er in korte tijd zes schietpartijen waren, bij vier daarvan vielen doden.

Uit een evaluatie van de gemeente blijkt dat de urgentie verdwenen is. Het incidenten met wapens is in de tijd dat De Pijp een veiligheidsrisicogebied was gehalveerd. Bovendien is er geen enkele schietpartij meer geweest.

Statsdeelvoorzitter Paul Slettenhaar is niet blij met de beslissing, zegt hij tegen Het Parool. ‘We maken ons zorgen over De Pijp, zeker nu het weer vroeg donker wordt.’ Toch heeft hij begrip voor de beslissing, omdat er ook andere maatregelen zijn genomen. Zo is er nu cameratoezicht.

Bij de wapencontroles zijn in totaal 45 wapens gevonden, waaronder messen, een bijl en een stroomstootwapen. Ook is er een half miljoen in een auto gevonden.

Lees ook:

Opnieuw schietpartij in De Pijp

Man geliquideerd in cafe Amsterdam

Twee verdachten Shisha-moord