Politie tapt standaard telefoon én internet

De politie maakt geen onderscheid meer tussen een telefoontap en een internettap, en onderschept standaard alle telecommunicatie als er een tap wordt gezet. Dat blijkt uit het meest recente jaarverslag van het ministerie van Veiligheid en Justitie, meldt Computerworld.

Het jaarverslag werd al enige weken geleden gepubliceerd, maar de tapcijfers waren goed verborgen. Computerworld maakt nu uit het jaarverslag op dat standaard alle communicatie wordt afgeluisterd. Sinds vorig jaar is er een nieuwe interceptiestandaard, zo luidt de verklaring.

Vaak smartphones getapt

Dat wil zeggen dat bij alle 25.181 taps die de opsporingsdiensten vorig jaar bij verdachten en hun relaties zette, standaard ook het internetverkeer wordt afgetapt. Eerst moest daar een aparte tap voor worden gezet, en kwam dat dus minder vaak voor.

De politie zet de meeste taps op smartphones. Dat is waarschijnlijk ook de verklaring waarom er geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen telefoon- en internetverkeer: de internetcommunicatie aftappen gaat dan in één moeite door.