Politie toont beelden handgranaat-dreigers (VIDEO)

De politie heeft dinsdagavond beelden getoond van twee mannen die op 8 februari 2017 een handgranaat neerlegden bij de ingang van grand café In the City aan het Leidseplein in Amsterdam. De daders zijn vastgelegd door bewakingscamera’s.

Twintig mensen

Die middag arriveerde de politie kort na 15.30 op het Kleine-Gartmanplantsoen. De handgranaat bleek te zijn neergelegd terwijl er binnen zo’n twintig mensen binnen aanwezig waren. De dader vluchtte in de richting van de Weteringschans en ging daarna de Ziezeniskade op. Hier stond een handlanger staat te wachten met een scooter. Met z’n tweeën gingen ze er vandoor. Het was een Derbi Boulevard (ook wel Piaggio Fly genoemd).

Baard

Eén van de scenario’s waarmee de politie rekening houdt, is een wraakactie. Op 4 februari, op zaterdagavond, was er bij In the City een schermutseling tussen een bezoeker en de portier. Die bezoeker heeft de portier ernstig bedreigd. De politie zoekt de man met petje en baard die zichtbaar is op de bewakingsbeelden. Volgens de politie is het niet duidelijk of die bezoeker dezelfde man is als degene die vier dagen later de handgranaat neerlegde, ‘maar het is zeker mogelijk dat de twee incidenten met elkaar te maken hebben’.