Politie Utrecht mishandelt onschuldige (UPDATE)

Agenten van het Utrechtse politiekorps hebben oud-profvoetballer en ondernemer Edu Nandlal op kerstavond zwaar mishandeld. Nandlal is behandeld in een ziekenhuis maar zal geen aangifte doen. Dat heeft de politie bekend gemaakt. Hij zal wel een klacht indienen. De burgemeester van Utrecht zal een onafhankelijk onderzoek laten doen. Meerdere agenten mishandelden hem toen hij samen met zijn dochter op kerstavond op weg was naar de nachtmis en ten onrechte werd verdacht van een inbraak.

Hij reed rond 22.30 uur samen met zijn dochter in zijn bedrijfsbus weg uit Voordorp, nadat ze daar wat spullen uit de woning van zijn dochter in de wagen hadden gezet. Dat meldt weblog DNU.

Nandlal heeft een dwarslaesie, nadat hij in 1989 de vliegramp in Zanderij overleefde. Hij was in 1989 lid van het Kleurrijk Elftal dat bij Paramaribo in Suriname bij de nadering op Zanderij neerstortte. Hij was een van de weinige overlevenden.

De agenten waren gewaarschuwd door buurtbewoners, die de wagen van Nandlal met een ladder erop bij een woning hadden zien staan en de zaak niet vertrouwden.

Ter hoogte van winkelcentrum De Gaard, moest Nandlal stoppen achter een stadsbus. Tegelijkertijd kwamen twee politiewagens aanrijden. De agenten stormden op de wagen van de gehandicapte Nandlal af en riepen dat hij had ingebroken. Daarop is hij uit zijn auto gesleurd en viel hij met zijn gezicht op straat.

Nandlal kan niet lopen of zelf opstaan door de dwarsleasie. 

De agenten verordonneerden Nandlal te gaan staan, waarna hij hardhandig op zijn benen zou zijn geholpen en mee was gesleurd.

Nandlal riep meerdere keren dat hij gehandicapt was en dat hij gemeenteraadslid (voor Leefbaar Utrecht) was geweest.

Uiteindelijk is Nandlal naar in een cel op bureau Paardenveld gebracht. Ook daar ging hij omver toen agenten hem uit de politiewagen trokken omdat hij zelf, vanwege zijn handicap, niet snel genoeg kon uitstappen. In het bureau is hij onderzocht door een arts maar deze arts bleek niet et weten dat een man met een dwarslaesie niet kan plassen. De arts maakte vervolgens een fout bij de katheterisatie zodat Nandlal een bloeding aan zijn blaas kreeg.

Nandlal is zondag om 4.00 uur vrijgelaten. Hij is toen naar het UMC gegaan om te worden behandeld aan zijn blaas en aan zijn gezicht. Ogen, lippen en neus waren opgezwollen door de stompen, die hij in zijn gezicht kreeg.

Nandlal runt schoonmaakbedrijf Voordorp.

Woordvoerder Bernhard Jens van de Utrechtse politie wil geen oordeel uitspreken over de zaak. Hij zegt niet te weten waarop de irritatie en agressie to hoog opliep.

Zie DNU.