Politie vaak te laat op maandagochtend

De politie is op maandagmorgen vaak te laat bij ‘prio 1-meldingen’. In twintig procent van deze spoedgevallen arriveren sommige korpsen niet binnen een kwartier, terwijl dat bij dergelijke meldingen maar tien procent zou moeten zijn. Dat meldt NU.nl op basis van cijfers van het Korps Landelijke Politie Diensten.

NU.nl deed onderzoek naar de periode januari 2010 tot eind maart 2012. Daarin bleek het voor voornamelijk de korpsen Zeeland, Limburg Noord, Ijsselland, Zaanstreek-Waterland en Gelderland-midden erg moeilijk om maandagochtend tussen 6 en 9 uur binnen een kwartier op plaats van de melding te zijn.

De norm is dat in 90 procent van de gevallen de politie binnen het kwartier ter plaatse moet zijn. Bij deze korpsen is dat op maandagmorgen slechts in tachtig procent van de meldingen. Op landelijk niveau haalt de politie de norm wel, in totaal komt de politie in 8,8 procent van de gevallen niet binnen het kwartier op plaats van bestemming.

Volgens een woordvoerder van het korps in Zeeland maken de geografische kenmerken het de politie moeilijk: Zeeland bestaat uit meerdere eilanden en er is maar één snelweg, verklaart hij tegenover NU.nl. Ook zouden twijfelgevallen in Zeeland sneller tot spoedmeldingen worden benoemd en is de communicatie tussen de meldkamer en agenten niet automatisch, wat voor tijdsverlies zorgt.