Politie valt “spookhuizen” Albanezen binnen

In Rotterdam heeft de politie dinsdag invallen gedaan in luxe appartementen in het centrum van Rotterdam waar Albanezen verbleven. Er zijn geld en dure spullen in beslag genomen. De meeste Albanese mannen zijn niet aangehouden maar wel verdacht.

Actiedag

De politie had dinsdag een “actiedag” speciaal gericht op dure spookwoningen, dat zijn woningen waarvan de politie het vermoeden heeft dat er criminele activiteiten plaatsvinden omdat er (bijvoorbeeld) niemand is ingeschreven. Georganiseerde criminelen kunnen in zo’n woning onder de radar blijven omdat ze zich anoniem kunnen vestigen in Nederland.

De Rotterdamse politie werkte samen met de politie in Amsterdam.

Jufferstraat

Dinsdag bezocht het onderzoeksteam zeven panden in het centrum van Rotterdam. In één woning op de Jufferstraat waren twee Albanezen aanwezig , maar er stond een andere man ingeschreven. Deze  was niet aanwezig en zou in het buitenland verblijven. Na controle bleek één van de Albanezen betrokken te zijn in een politieonderzoek buiten Europa. In datzelfde pand werden apparaten en goederen gevonden om drugs te verwerken en te verhandelen, en een kleine hoeveelheid cocaïne. Verder vond de politie 1200 euro en een groot bedrag in buitenlandse valuta. Dit is allemaal in beslag genomen.

45.000 euro

In een tweede pand, aan de Bulgersteyn, werden drie Albanese mannen aangetroffen waarvan één gesignaleerd stond voor 45.000 euro, die is aangehouden. Daarnaast vonden rechercheurs gebruikershoeveelheden cocaïne, drie dure telefoons, merkkleding, lege big shoppers en een groot geldbedrag in coupures van 500 en 200 euro.

Nieuwstraat

Op de Nieuwstraat ontdekte de politie in een woning een voor de politie bekende Albanees. Hij droeg een duur horloge en had in zijn woning drie kogelwerende vesten. Daarnaast had ook hij een aanzienlijk geldbedrag bij zich en was in het bezit van meerdere dure telefoons. Het geld, 16.000 euro en het horloge ter waarde van 18.000 euro zijn in beslag genomen. De man deed afstand van de kogelwerende vesten. Ook zijn bedrijf in Rotterdam-Zuid werd gecontroleerd.

In de overige luxe appartementencomplexen werd niets gevonden. Wel werd van één persoon ontdekt dat hij ook een Roemeense verblijfsstatus had. Dit wordt nader onderzocht bij de IND.

De gecontroleerde personen worden op een later moment op het politiebureau ontboden om zich te verantwoorden voor hun activiteiten en spullen. De politie en het Openbaar Ministerie gaan bekijken of er nog meer in beslag kan worden genomen.