Politie valt woning verongelukt MC-lid binnen

De politie is donderdagmiddag enkele uren nadat de 46-jarige Ron A. – lid van motorclub No Surrender – verongelukte zijn woning binnengevallen om te zoeken naar wapens en munitie. Zijn vriendin was op dat moment net weg om het slechte nieuws aan haar kind te vertellen.

Door @Wim van de Pol

‘De hele straat stond vol met politieauto’s toen ik terugkwam’, zegt ze tegen Crimesite. ‘Vrienden van ons hebben ze binnengelaten. Ze hebben alles in huis overhoop gehaald. Politiehonden liepen erin en eruit, noem maar op. Ze kwamen op verdenking van wapens of munitie maar ze hebben uiteindelijk niks meegenomen.’

Raadsel

Ron A. kwam om het leven nadat hij in botsing zou zijn gekomen met een tram van lijn 12 die de Haarlemmerweg in Amsterdam-West overstak. No Surrender-kopstuk Willem van Boxtel, tegenwoordig kapitein van No Surrender in Spanje, is vrijdagmorgen ter plaatse wezen kijken. Hij zegt ‘een rotgevoel’ over het ongeluk te hebben en het is voor hem een raadsel hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

Voorvork

Van Boxtel: ‘Hij reed door een groen stoplicht en hij zou zomaar tegen de tram zijn aangereden? Hij was een heel rustige en ervaren motorrijder. Ik heb mensen gesproken die in de tram zaten, ze hebben geen impact van een botsing gevoeld. En wat ook raar is, zijn voorvork was helemaal niet krom door de botsing.’

Hart

Ron A. had een militaire achtergrond en werd even wereldnieuws toen vorig jaar bleek dat hij met twee kompanen uit No Surrender naar het Midden-Oosten was vertrokken om met Koerdische strijders tegen IS te vechten. Hij was enkele maanden geleden teruggekeerd. Volgens Van Boxtel had deze actie van A. niet met de club No Surrender te maken: ‘Hij volgde zijn hart.’ A. had bestuurlijke functies binnen No Surrender. Van Boxtel: ‘Hij was verlaten door zijn familie. De club was zijn thuis.  Het was een goede vent. Hij had criminele antecedenten, maar dat wil niet zeggen dat je een rotvent bent.’

Ophouden

Van Boxtel vertelt dat de politie Ron A. sinds hij een paar maanden geleden was teruggekeerd niet met rust heeft gelaten.

Hij is een paar keer om niks zomaar aangehouden. Hij was niet paranoia maar hij stond daardoor wel onder druk. Ik zie hem als het eerste dodelijke slachtoffer van de politiedruk die op onze club zit. We voelen ons opgejaagd. Clubleden worden de hele tijd gecontroleerd of gearresteerd of lastig gevallen door bijvoorbeeld de gemeente. Dat gebeurt omdat we lid zijn van een club. Dat kan zo niet langer. Wij zijn geen criminele organisatie maar de politie voert als het ware een oorlog tegen ons. Dit moet ophouden.

Verdrietig

Ron A. wordt aanstaande maandag begraven in Rotterdam. De politie doet momenteel onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk. Een manager van het gemeentelijk vervoerbedrijf in Amsterdam heeft donderdag na de melding van het overlijden van A. een brief rondgestuurd aan het personeel:

Een verdrietig bericht waarvan we erg geschrokken zijn. GVB leeft mee met de familie en vrienden van de motorrijder. Uit respect voor het slachtoffer en de nabestaanden vraag ik iedereen om hier gepast mee om te gaan.

Zie ook:

Lid No Surrender opgepakt na achtervolging

Komt er weer geen verbod van MC’s?