Politie verdenkt contact Noffel van cokehandel

Politie en landelijk parket doen onderzoek naar de betrokkenheid van de deze week aangehouden Muhammed S., bij een moordaanslag en bij een cocaïne import middels een Urker viskotter. Het Openbaar Ministerie zegt afgelopen dinsdag twee mannen in die zaak te hebben aangehouden.

3,6 miljoen berichten

Eén van hen is Muhammed S. (30). Hij is volgens het parket een contact van Naoufal F.. Dinsdag is ook een 42-jarige man uit Hippolytushoef aangehouden. Beiden maakten gebruik van crypto-telefoons van Ennetcom.

Hun aanhouding was volgens het OM op basis van onderzoek in de versleutelde berichten op de Ennetcom-server, die vorig jaar in Canada in beslag is genomen. Het OM zegt dat deze Ennetcom-data bestaan uit onder meer 3,6 miljoen versleutelde berichten van personen binnen de georganiseerde misdaad.

Pro forma

Naoufal F.

De twee mannen worden verdacht van betrokkenheid bij de invoer van 260 kilo cocaïne aan boord van een viskotter uit Urk op 10 juni jl.. In dit onderzoek heeft de FIOD toen al vijf mannen aangehouden in de haven van Harlingen. Die zitten sindsdien in voorlopige hechtenis. Komende dinsdag is er in die zaak een pro forma zitting bij de rechtbank in Amsterdam.

Het onderzoek naar dit transport startte toen de man uit Amstelveen op 9 juni met twee van de vijf mannen in Harlingen werd gezien door een observatieteam van de politie op het moment dat de kotter uitvoer naar zee om de drugs op te halen. Tegen de Amstelvener liep toen al een onderzoek in verband met witwassen.

“Pjotr”

De verdenking van witwassen tegen Muhammed S. is naar voren gekomen in de zaak 26Tandem, het onderzoek naar de poging tot moord op Peter (“Pjotr”) R.. Naoufal F. is verdacht van het aansturen deze mislukte liquidatie.

Het Openbaar Ministerie laat expliciet weten dat er behalve aanwijzingen voor de betrokkenheid van F. bij de poging tot liquidatie door het onderzoek naar de Ennetcom-berichten ‘ook andere misdrijven’ aan het licht zijn gebracht. Daarmee wordt gedoeld op het cocaïneonderzoek rond de viskotter. In hoeverre het Openbaar Ministerie ook F. verdenkt van betrokkenheid bij de cocaïnezaak is afwachten.

Beschieting

S. en de man uit Hippolytushoef zijn volgens het Openbaar Ministerie ook vermoedelijk betrokken bij de beschieting van een woning in Hippolytushoef op 14 juni 2015. Die nacht vlogen drie kogels door het raam van de erker op de benedenverdieping, vlakbij waar de bewoner op dat moment zat. Dit misdrijf werd nooit opgelost.

In het onderzoek in het versleutelde berichtenverkeer via PGP-telefoons kwam deze beschieting ook naar boven. Beide mannen worden verdacht van betrokkenheid bij poging tot moord. De rechter-commissaris van de rechtbank Amsterdam heeft beide mannen vrijdag voor 14 dagen in bewaring gesteld.

Zie ook:

Rechtbank: zaak tegen Noffel gaat door (UPDATE)

Gewiste mails uit PGP-telefoon teruggehaald