Politie: coke-smokkel door top No Surrender

De politie heeft dinsdagochtend vijf mannen aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij het uitvoeren van een grote partij cocaïne naar Engeland en deelname aan een criminele organisatie.

Almere

Vier verdachten zijn lid van het chapter Almere van No Surrender. Het gaat om vier in Almere (23, 29, 30 en 42 jaar) verblijvende mannen en een 46-jarige man die in een woning in Hilversum werd gearresteerd. De recherche en het Openbaar Ministerie vermoeden dat ook enkele hoger geplaatste landelijke figuren van deze motorbende als opdrachtgever of financier bij deze drugssmokkel betrokken zijn.

Onder leiding van de rechter-commissaris zijn vandaag zeven woningen doorzocht.

Januari

In januari 2018 nam een chauffeur de opdracht van een Nederlands transportbedrijf aan om met een vrachtauto goederen af te leveren op een adres in Engeland. Eenmaal in Engeland kreeg hij door verschillende aanwijzingen het sterke vermoeden dat er harddrugs in zijn vrachtwagen verstopt waren. Welke aanwijzingen dat zijn zegt de politie niet.

Angst

Uit angst om daarmee betrapt te worden, liet hij in paniek zijn truck op een parkeerplaats achter en ging met de veerboot terug naar Nederland. Hij zag nadat hij van boord ging in Hoek van Holland dat in de hal vier mannen hem kennelijk stonden op te wachten. Uit onderzoek is gebleken dat drie van deze mannen lid zijn van het chapter Almere van No Surrender. Een van die mannen had, volgens hem, een vuistmes en met zand verzwaarde handschoenen bij zich. Ze kwamen kennelijk bij hem verhaal halen over het achterlaten van de vrachtauto met de drugs. De chauffeur voelde zich zo bedreigd dat hij er vandoor ging en zich meldde bij de post van de Koninklijke Marechaussee waar hij zijn verhaal deed.

Tientallen kilo’s

Hierna troffen de Engelse autoriteiten in de achtergelaten vrachtauto enkele tientallen kilo’s cocaïne aan. De drugs waren volgens de politie ‘goed verstopt’.

De politie heeft inmiddels veiligheidsmaatregelen getroffen voor de chauffeur omdat er vanuit het criminele milieu signalen zijn dat zijn leven gevaar loopt en dat leden van de motorclub No Surrender actief naar hem op zoek zijn.

Het onderzoek is in handen van het parket Zeeland West Brabant. Dat is hetzelfde parket dat verschillende onderzoeken op de voormalige president van No Surrender Klaas Otto voor de rechter heeft gebracht. Dat gaat om onder meer witwassen, afpersing en opdracht geven een officier van justitie om het leven te brengen. Wanneer de uitspraak in die zaken zal zijn is nog niet bekend.