Politie verliest twee ton drugsgeld uit het oog

De Nederlandse politie is een aantal maanden geleden tweehonderdduizend euro kwijtgeraakt nadat een undercoveroperatie waarbij xtc zou worden gekocht mislukte. Het geld was van het ministerie van Veiligheid en Justitie, maar werd ondanks een peilzender uit het oog verloren na de deal. De fout werd al die tijd stilgehouden, meldt De Telegraaf donderdag.

Een woordvoerder van justitie bevestigt tegen De Telegraaf dat het grootste gedeelte van het geld kwijt is. Een klein deel is teruggevonden bij een van de verdachten, vertelt hij. Er zou nog 175.000 euro kwijt zijn.

De operatie werd opgezet na een tip van de Amerikaanse dienst DEA. De Nederlandse politie schakelde twee Portugese rechercheurs in die een kwart miljoen drugspillen moesten kopen. De politie wist de zeven verdachten die bij de koop in het Van der Valk-hotel langs de A1 betrokken waren te arresteren, maar het geld werd uit het oog verloren.

Koffer gevonden in kroeg

De koffer waarin het geld werd overhandigd was voorzien van een pijlzender, die live werd gevolgd vanuit het hoofdkantoor van de Nationale Recherche in Driebergen. Uren na de 'deal' werd de koffer leeg gevonden achter in een kroeg in Twello.

Michiel Kuyp, de advocaat van een van de verdachten, wil de Portugese rechercheurs oproepen voor verhoor. 'Justitie heeft 210.500 euro in contanten meegegeven aan een paar Portugezen, die er drugs mee moesten kopen', zegt hij in de krant. 'Dat lijkt me een heel dure opsporingsmethode.'