Politie: vlucht bij overval

Slachtoffers van een overval kunnen het beste het huis uitvluchten. Dat adviseert de politie na een onderzoek over woningovervallen, meldt het Algemeen Dagblad vrijdag. In dat onderzoek blijkt dat in bijna de helft van de gevallen bewoners gewond raken, vaak omdat ze zich verzetten.

De politie deed onderzoek naar honderden woningovervallen. Volgens overvalcoördinator Jos van der Stap raken mensen bij een overval in paniek, overvallers reageren daar vaak met geweld op. ‘Door verzet van bewoners kan het heel snel escaleren’, aldus Van der Stap in het AD.

Meestal kunnen bewoners niet vluchten. De politie raadt dan aan om rustig toe te kijken en te accepteren wat er gebeurt. Als er wel gevlucht kan worden, loopt de overval vaak ‘goed’ af, volgens de politie. Desondanks raakt ook twintig procent van de vluchters gewond, omdat overvallers al bij binnenkomen agressief waren of daardat ze worden ingehaald.

Tegen Novum zegt overvalcoördinator Van der Stap dat hij niet wil suggereren dat bewoners hun spullen niet mogen verdedigen. ‘Wij moedigen voorzorgsregelen juist aan, maar als het toch tot een overval komt, is je gezondheid belangrijker dan je spullen.’

Lees ook:

Dode bij overval in Voorthuizen

Miljoen voor oplossing overval