Politie vond leesbare pgp-berichten gewoon op de harde schijf

Delano “Keylow” R. heeft in 2017 (heel belastende) pgp-berichten volgens justitie zelf gefotografeerd of zelfs lopende conversaties gefilmd. Na alle moeite die de recherche heeft moeten doen om in andere zaken de inhoud van de moeilijk te kraken pgp-berichten boven water te krijgen is dat – als het waar is – verbijsterend.

Door Wim van de Pol

Crimesite schreef al eerder hoe de politie pgp-berichten vond op de harde schijven van Delano R.: ‘Zou niemand zo veel geven voor die hond, maar hij is dichtbij jou’. 

Vandaag werd tijdens de inleidende zitting tegen verschillende verdachten van Caloh Wagoh meer duidelijk over de berichten.

Op drie harde schijven die bij R. in beslag werd genomen is naar alle waarschijnlijkheid belastend beeldmateriaal aangetroffen. Op dat beeldmateriaal is vaak een duim te zien die een telefoon vasthoudt. Justitie zegt nu te onderzoeken of bewezen kan worden dat de duim inderdaad van R. is.

De officier van justitie presenteerde de teksten van een deeltje van deze pgp-communicatie. Het zijn fragmenten van gesprekken tussen CB1D45 (een naam die de recherche toeschrijft aan Delano R.) en The Wizzard (waar volgens de recherche verdachte Jermaine B. achter zou zitten). R. zou die opdrachten van B. weer hebben doorgezet. B. is deze week uit Spanje overgeleverd naar Nederland. Hij zal voor een volgende openbare zitting worden gedagvaard.

Een fragment:

CB1D45: (…) Ken overal wel mensen in onderwereld. Wie zoek je?

The Wizzard: Is goed. 2ling Marokkaans 1 anabole 1 speelt slim rotterdam wonen ze

CB1D45: Waren van Damsco toch? Of echte Rotterdammers.

The Wizzard: Ze waren van damsco ja

CB1D45: Ohh ok Dacht hun Die waar 1 van gepopped was Ok moet je ze hebben Vind ze zo Als je me wat richtlijnen geef Heb ze morgen al als je zoekt

The Wizzard wil wel tot ‘een ton’ betalen voor die twee beoogde liquidaties, en wil ook ijzers (wapens) en fietsen (auto’s) leveren.

The Wizzard: Geef je 70 de hoofd sir en onze yzers en fietsen

CB1D45: Zijn ze niet meer waard hahaha Ja jullie service is goed

The Wizzard:

Maar als u uw eigen fietsen yzers alles dan kan ik op 90 na sir soms een ton!

CB1D45 vraagt of The Wizzard bepaalde wapens te koop heeft. Die wil niet verkopen maar wel ermee ‘helpen’. Voorwaarde is dat ze alleen voor zijn klus worden gebruikt.

The Wizzard: Maar alleen voor ons voor niemand anders broer!

CB1D45: Ja We verkopen niets aan vijanden Alleen de dood

Zo zijn er over een tiental moorden of moordpogingen gespreksfragmenten tussen CB1D45 en anderen waarbij de beoogde slachtoffers met name worden genoemd en besproken.

Kroongetuige Tony de G. is alleen nog door de rechter-commissaris gehoord. Alle verdachten worden met name belast door deze kroongetuige. Uit de pgp-gesprekken blijkt lang niet voor alle verdachten hun betrokkenheid. Tegen hen rust het bewijs uitsluitend op het verhaal van de kroongetuige. Maar hun advocaten hebben nog geen enkele gelegenheid gehad om die getuige te verhoren, terwijl er verdachten zijn die al twee jaar vastzitten.

Ze willen toetsen hoe De G. bepaalde beschuldigingen kan doen en waarom hij bepaalde dingen kan weten. Hij was bij de moorden niet aanwezig. Justitie wil niet vooruitlopen op het moment dat de kroongetuige door de advocaten kan worden gehoord, omdat nog geen volledige openheid kan worden gegeven over de deal die hij heeft gemaakt. Bovendien zou een verhoor lopend onderzoek in de weg kunnen lopen.

Justitie had bepaalde passages in zijn verklaringen zwart gemaakt omdat die lopend onderzoek zouden kunnen hinderen. Nu zijn er nog steeds passages zwart. Volgens de officier van justitie is het mogelijk dat er passages zijn die voor eeuwig zwart zullen blijven.

In december wordt mogelijk de deal van de kroongetuige aan het dossier toegevoegd.

Zie ook het eerdere bericht over de zitting:

OM: Caloh Wagoh nam vooral moordopdrachten van Ridouan Taghi aan