Politie: vooral Albanezen bij Limburgse wietteelt betrokken (UPDATE2)

Politie en Openbaar Ministerie in Limburg zijn dinsdagochtend in tientallen panden in Limburg binnengevallen in een groot onderzoek naar georganiseerde wietteelt in Limburg. In het strafrechtelijk onderzoek komen veel verdachten van Albanese afkomst naar voren.

Aanleiding onderzoek

Er zijn vooral invallen gedaan in de omgeving van Geleen. In veel panden zijn kwekerijen aangetroffen. Naast de ruim 100 politiemensen die zijn ingezet werken ook gemeenten, RIEC, Enexis, ISZW, RDW, belastingdienst en De Nederlandsche Bank mee aan de actie.

Door agenten in Duitsland zijn twee 40-jarige mannen van Marokkaanse afkomst en een vrouw van 36 jaar aangehouden. Deze verdachten wonen in België. Verder is een 34-jarige man van Albanese afkomst uit Geleen aangehouden. Verder hield de politie nog eens elf andere Albanezen aan.

Ze worden verdacht van betrokkenheid bij overtreding van de Opiumwet, meer in het bijzonder georganiseerde wietteelt, witwassen en het gebruiken of gebruik laten maken van valse identiteitsbewijzen.

De politie legde beslag op ruim 100.000 euro, informatiedragers, negen panden, valse identiteitsbewijzen, een auto, een vuurwapen en 7500 wietplanten.

Autohandel en verhuur

De aanleiding voor het onderzoek was het ruimen van een wietplantage in een pand in Geleen in 2016. Bij die doorzoeking stuitte de politie op financiële documenten met aanwijzingen voor meer criminele activiteiten. In het onderzoek werden onder meer ook de Nederlandsche Bank en energiebedrijf Enexis ingeschakeld.

De informatie die hieruit vervolgens naar voren kwam, onder andere de betrokkenheid van een bedrijf in Geleen en personen van Albanese afkomst, was aanleiding voor het Openbaar Ministerie om een integraal strafrechtelijk onderzoek op te starten.

Vanaf eind 2018 heeft de recherche in Limburg het bedrijf aan de Groenstraat in Geleen, en ook filialen in Duitsland en België, onder de loep genomen. Het bedrijf doet aan handel in en verhuur van auto’s, personenvervoer, reisbemiddeling en financiële dienstverlening (betaalservice diensten en money transfers). Maar de politie vermoedt een dekmantel voor criminele activiteiten.