Liquidatie in coke-zaak voorkomen

De Nationale Recherche heeft waarschijnlijk een op handen zijnde liquidatie voorkomen, na een tip bij Meld Misdaad Anoniem. De tip hield verband met de import van 500 kilo coke in de haven van Antwerpen. Volgens de tipgever dachten belanghebbenden bij deze 500 kilo dat de partij was gestolen door de beoogde slachtoffers. Maar dat was niet het geval. De partij kwam op 11 april bij een controle van de Antwerpse Douane aan het licht, met als deklading ananassen uit Ecuador. Daarop is de cocaïne uit de container gehaald en de lading doorgeleverd naar de geadresseerde fruithandel in Apeldoorn. 

De drugs zaten verstopt in ananassen. In Apeldoorn zijn de vrachtauto en de lading kort voor aflevering nog een keer door de Nederlandse politie doorzocht. Vanwege de omvang van de werkzaamheden heeft de politie daarbij gebruik gemaakt van de werkruimte van een bergingsbedrijf in Apeldoorn. De vrachtauto met de lading ananassen is na de controle vrijgegeven voor het verdere vervoer naar de Apeldoornse fruithandel.

De eigenaren van de drugs dachten dat medewerkers van het bergingsbedrijf de coke hadden gestolen.

De partij van 500 kilo cocaïne, die een straatwaarde heeft van ongeveer 40 miljoen euro, is door de Belgische autoriteiten vernietigd.

Het gebeurt vaker dat coke in ananassen naar West-Europa komt.

Hoe de liquidatieplannen zijn verhinderd wil de woordvoerder van het landelijk parket niet zeggen. 

De vangst van de 500 kilo is in april niet naar buiten gebracht door de Belgen noch de Nederlanders. Drugshandelaren houden berichtgeving over inbeslagnames nauwkeurig bij, om verhalen van handelspartners over verloren gegane partijen te controleren.