Politie VS schiet weer tiener dood

De politie in Californië heeft zaterdag een 15-jarige jongen doodgeschoten, die hen bedreigde met wat later een luchtdrukpistool bleek te zijn.

Onschuldig wapen

Agenten in San Diego kregen zaterdagochtend een melding binnen van een jongen bij een high school, die raar gedrag vertoonde. Bij hem aangekomen, bleek hij een geweer vast te houden, meldt Nu.nl. Op het moment dat de agenten uit hun auto stapten, richtte hij dat wapen naar hen. Na een waarschuwing te hebben gegeven met getrokken pistolen, liep de jongen alsnog in de richting van de politieagenten. Die zagen zich gedwongen op hem te schieten. De tiener overleed in het ziekenhuis. Zijn wapen bleek een zogenaamde BB-gun te zijn, een onschuldig wapen dat alleen kleine plastic kogeltjes afschiet.

Fatale schoten

Nog geen twee weken terug schoot de politie in Texas ook een 15-jarige, zwarte, tiener dood. Jordan Edwards reed met zijn vrienden weg bij een feest waar minderjarigen alcohol dronken, waarna een agent fatale schoten afvuurde op de auto waar hij in zat. De politie in Dallas erkende onlangs dat de agent fout zat. Hij wordt vervolgd voor moord, maar is wel op borgtocht vrijgelaten.

Vervolging agent zeldzaam

Uit recent Amerikaans criminologisch onderzoek is gebleken dat vervolging van politieagenten voor fatale schietpartijen zeldzaam is. Per jaar sterven er in de V.S. zo’n 1000 mensen door politiekogels. Sinds 2005 zijn hiervoor 81 agenten aangeklaagd. In 30 gevallen werd een politieman veroordeeld, in 31 gevallen was daar geen sprake van, en 20 zaken lopen op het moment nog.