Politie waarschuwt voor cryptovirus

De politie en het Nationaal Cyber Security Centrum waarschuwen de overheid en bedrijven voor een internetvirus dat computerbestanden onherstelbaar vernietigt. Het virus, een vorm van cryptoware genoemd, versleutelt bijvoorbeeld de administraties, klantenbestanden of tekstbestanden, waardoor ze ontoegankelijk worden voor de gebruiker van de computer.

Betaling

Zodra het virus de bestanden heeft versleuteld, verschijnt er een bericht op de computer met de boodschap dat alle bestanden veranderd zijn. Wie betaalt kan zijn informatie weer inzien. De politie adviseert slachtoffers dringend zich niet af te laten persen onder het motto als niemand betaalt, houden de criminelen er vanzelf mee op.

Geen remedie

Volgens de politie hebben tientallen slachtoffers aangifte gedaan. Ook in landen rond Nederland heeft het virus veel slachtoffers gemaakt, vooral in Groot-Brittannië. Tegen het virus is nog geen remedie gevonden. En de bestanden zijn niet te herstellen. Automatische back-ups die verbonden zijn met de computer worden ook aangetast door het virus. Dus het beste regelmatig back ups te maken en die fysiek te scheiden van de computer.

 

Er zijn tientallen aangiften gedaan in Nederland. In andere Europese landen zijn ook veel slachtoffers gemaakt.