Politie waarschuwt voor Colombiaanse rovers (VIDEO)

De politie in Rotterdam is op zoek naar een internationaal opererende, vermoedelijk Colombiaanse groep die rondreizende juwelenhandelaren overvalt of berooft. Tussen april en september 2016 zijn alleen in Nederland zeven juwelenhandelaren slachtoffer van hen geworden.

Ruit

Op dinsdag 5 april bezocht een Italiaanse juwelenhandelaar een juwelierszaak aan de Kruiskade in Rotterdam. Daarna stapte hij in zijn gehuurde zwarte Renault Megane en stopte een eindje verder om te bellen. Een donkerrode Ford Focus en een zwarte Peugeot 208 volgden hem en blijven hem volgen richting Bergen op Zoom. Bij een Shell tankstation langs de A29 ter hoogte van Numansdorp waar de Italiaan even naar de tankshop ging sloegen de daders een ruit in van de Renault Megane en namen een tas weg. Ze misten echter de buit omdat de juwelen in een koffer aan een ketting achterin zijn auto lagen.

Zeven zaken

Op donderdag 16 juni, rond 16.15 uur, werd een Indiase juwelenhandelaar met zijn vrouw in Schiedam beroofd. De politie heeft inmiddels zeven soortgelijke overvallen op juwelenhandelaren geanalyseerd, door heel Nederland. Er zijn ook vergelijkbare zaken bekend in Italië, België en Duitsland. In alle gevallen hebben de juwelenhandelaren sieraden bij zich omdat ze een afspraak hebben bij een juwelier of omdat ze net een juwelenbeurs bezocht hebben. Uit onderzoek wordt duidelijk dat het om een Zuid-Amerikaanse bende gaat, mogelijk specifieker uit Colombia.

Werkwijze

Soms beroven de daders hun slachtoffer pas na een lange achtervolging, de overvallen zijn altijd perfect getimed. De politie vermoedt ook dat de daders peilbakens onder de auto’s van hun slachtoffers plaatsen en door zo’n gps-volgsysteem weten waar de auto’s met de juwelen zich bevinden. De bende is niet uit op een confrontatie met de juwelenhandelaar maar alleen op de juwelen. De politie vermoedt dat de bende momenteel in het buitenland zit, maar waarschuwt juwelenhandelaren voorzichtig te zijn.

In Opsporing Verzocht werden beelden van de daders vrijgegeven.