Politie vindt vaker portemonnee criminelen

De politie en het Openbaar Ministerie hebben afgelopen maand voor het eerst voor in totaal meer dan 1 miljard aan beslagleggingen verricht. Het gaat om onder meer woningen, bankrekeningen, auto’s en contanten. Ook zegt de politie steeds vaker bankrekeningen in het buitenland te kunnen vinden.

Dat meldt het Financieele Dagblad (€) zaterdag. Voor welk bedrag er in het buitenland in beslag is genomen, wil het OM niet zeggen.

De focus van de politie ligt sinds 2012 op het afpakken van vermogen. In heel 2008 werd er maar iets meer dan 23 miljoen in beslag genomen. Destijds waren de opsporingsdiensten vaak te laat: voor er beslag gelegd kon worden, hadden criminelen het geld al weggesluisd. Nu is de politie er vaak eerder bij, waardoor dat niet mogelijk is.

Met heli naar feest

Dat komt onder meer omdat er bij huiszoekingen beter gelet wordt op aanwijzingen voor crimineel vermogen, vertelt Henk Vermeer, hoofd van de financiële recherche bij de Landelijke Recherche, tegen het FD. ‘Zijn er bijvoorbeeld video’s of foto’s van bezit in het buitenland? Van dure feesten? Zo ja, wat waren dat voor feesten?’

Als voorbeeld geeft Vermeer een huiszoeking waarbij foto’s werden gevonden waar iemand met een helikopter op het feest werd afgezet. ‘Een dure grap, die niet betaald kon zijn vanuit zijn reguliere inkomsten.’ Ook worden er sneller geldhonden ingezet en zoeken experts van defensie naar verborgen ruimtes in panden.