Politie wijst schadeclaim Alphen aan den Rijn af

Het politiekorps Hollands-Midden zegt niet schuldig te zijn aan de schietpartij in het winkelcentrum in Alphen aan den Rijn in 2011. Slachtoffers en nabestaanden hebben een schadeclaim ingediend omdat zij vinden dat de politie ernstige fouten heeft gemaakt en te weinig informatie verschaft. De politie wijst de claim af.

Veertig nabestaanden en slachtoffers willen de politie aansprakelijk stellen voor de fouten die zijn gemaakt bij het verstrekken van de wapenvergunning aan Tristan van der Vlis. Het bedrag zou kunnen oplopen tot tientallen miljoenen. Ook stellen de eisers dat zij van het kastje naar de muur worden gestuurd als zij vragen indienen bij instanties als de politie over de fouten die zijn gemaakt.

Volgens een woordvoerder van de politie is het mogelijk dat er fouten zijn gemaakt bij het verlenen van de wapenvergunning, maar wil dat niet zeggen dat het politiekorps ook schuldig is aan de schietpartij. De politie zegt dat slachtoffers en nabestaanden op alle mogelijke manier zijn bijgestaan en dat dat nog steeds gebeurt.

Letselschadejurist Orlando Kadir, die slachtoffers en nabestaanden bijstaat, zegt dat er maanden met de politie is gesproken om tot een akkoord te komen. Dat is niet gelukt, daarom moet een rechter bepalen of zijn clienten een schadevergoeding kunnen krijgen.

Tristan van der Vlis schoot in april 2011 zes mensen dood in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn. Hij pleegde daarna zelfmoord. De dader was in behandeling geweest bij een psychiater, maar had toch een wapenvergunning.

Lees ook:

Vuurwapens bieden schijnveiligheid

Belangrijkste conclusies Alphen-rapport