Politie wil 445 extra rechercheurs voor Narcotica Unit

De politie moet 445 rechercheurs extra krijgen voor een Narcotica Unit om topcriminelen te kunnen opsporen. Dat staat in voorlopige plannen van justitie en politie waarover minister Ferd Grapperhaus (justitie) zich momenteel buigt, meldt het AD.

Tien teams

Op korte termijn zouden er volgens de politie honderd ervaren rechercheurs, financieel experts en misdaadanalisten moeten worden vrijgemaakt in de strijd tegen de zware georganiseerde misdaad. Op termijn zouden er 445 voltijdbanen extra moeten worden gecreëerd bij de politie, die in tien teams moeten gaan samenwerken met onder meer de fiscus, de douane en de FIOD.

Moord op advocaat

Het plan voor de anti-drugseenheid is een reactie op de moord op advocaat Derk Wiersum die vorige week woensdag voor zijn huis in Buitenveldert werd doodgeschoten. Wiersum was de advocaat van kroongetuige Nabil B. in liquidatiezaak Marengo.

Zuid-Amerika

De politie wil meer slagkracht en financiële experts inzetten tegen de drugsmaffia, zo staat in het conceptontwerp. Het ontbreekt nu nog aan middelen en tijd om criminele kopstukken op te sporen. Ook moet er een nauwkeuriger beeld worden gevormd van de misdaad in Zuid-Amerika, waar jaarlijks vele tonnen kilo’s cocaïne richting Nederland worden verscheept. De politie wil meer informatie uit Zuid-Amerika om sneller op ontwikkelingen en dreigingen te kunnen anticiperen.

300 miljoen euro

Het nieuwe team gaat aanvankelijk 100 miljoen euro per jaar kosten. Later kan dat oplopen tot 300 miljoen euro. Grapperhaus heeft tevens aangekondigd het tipgeld in grote zaken te willen verhogen tot enkele miljoenen euro’s. De minister van Justitie en Veiligheid zegt de Tweede Kamer binnen enkele weken te zullen informeren over zijn verdere plannen.