Politie gaat vaker afkomst drugsafval natrekken

De politie wil in 2014 een aantal dumpingen van drugsafval onderzoeken om de afkomst te achterhalen. De politie hoopt zo ook meer informatie te krijgen over de wijze waarop de drugs worden gemaakt. Tot nu toe deed de politie nauwelijks onderzoek naar het afval vanwege capaciteitsgebrek.

Afgelopen jaar was er een flinke stijging te zien in de hoeveelheid gedumpte drugsafval. De toename zou veroorzaakt worden door andere productiemethodes, waardoor meer afval wordt geproduceerd, en doordat meer criminelen onder meer xtc maken.

Tot nu toe werden dumpers alleen vervolgd als ze op heterdaad betrapt werden. De politie hoopt ook meer daders op te kunnen pakken door de hulp van het publiek in te roepen. De politie zal meer informatie verstrekken over hoe een transport van drugsafval herkend kan worden.

Het aantal vondsten van gedumpt drugsafval is in voornamelijk Brabant flink gestegen. Volgens de politie stappen veel criminelen die eerst in de wiethandel zaten, over op de productie van xtc. Deze drugs zijn veel geld waard en is gemakkelijker te produceren dat wiet.