Politie wil anonieme simkaarten verbieden

De politie wil providers gaan verplichten prepaid telefoons te registreren. Veel criminelen maken gebruik van anonieme simkaarten en dat wil de politie voorkomen. Als het plan wordt ingevoerd, kunnen prepaidtelefoons pas worden gebruikt als de telefoon is geregistreerd en er een betaling per bank is gedaan.

Prepaidtelefoons zijn op dit moment gemakkelijk verkrijgbaar, maar de politie wil dat dus tegenwerken, meldt All About Phones op basis van een intern rapport van de politie. Het ministerie van Veiligheid en Justitie bekijkt het voorstel.

‘Anonieme telefoon basisbehoefte van crimineel’

In het rapport valt te lezen dat 85 procent van de aangehouden verdachten een anonieme prepaidtelefoon bezit.’Het bezit van een niet-geregistreerde prepaid telefoon en de daaruit voortvloeiende anonimiteit, lijkt bij veel criminelen een basisbehoefte te zijn voor het plegen van misdrijven’, schrijft de politie. ‘Denk hierbij niet alleen aan mensenhandel, heling, vurwapen- en drugscriminaliteit, inbraken, babbeltrucs, fraude en afpersing, maar ook aan het beramen van terroristische acties.’

Het gebruik van niet-geregistreerde telefoons moet daarom in zijn geheel verboden worden. Ook toeristen, zakenmensen en andere buitenlanders met een ongeregistreerde telefoon zouden dan niet kunnen bellen. Een dergelijk systeem bestaat al in onder meer Duitsland en Zwitserland.