Politie wil dna halen uit oude bloedmonsters

Het Nederlands Forensisch Instituut beschikt over ruim 20.000 bloedmonsters van criminelen en getuigen die nog niet in de landelijke DNA database zitten. De politie wil van die sporen alsnog een dna profiel laten maken, maar wettelijk is dat nu niet mogelijk. Dat meldt het tv-programma EenVandaag vanavond.

Coldcaseteams van de politie willen de oude bloedsporen van moordenaars en verkrachters gebruiken voor DNA-onderzoek. Daarmee kan het team mogelijk honderden oude moord- en zedenzaken oplossen, zegt Carina van Leeuwen van de Nationale Politie in de uitzending. Om privacyredenen is dat nu nog niet toegestaan. Het gaat om ruim 20.000 bloedmonsters die zijn opgeslagen in de vriezer van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Stroomversnelling

Het bloed is afgenomen bij moordenaars en verkrachters, maar ook verdachten en getuigen van zware misdrijven in de periode eind jaren zestig tot eind jaren negentig. De namen van die personen zijn bekend bij het NFI. De politie denkt dat onopgeloste zaken uit het verleden alsnog in een stroomversnelling kunnen komen, als de bloedmonsters mogen worden vergeleken met sporen in de DNA database.

Arnoud Kal van het NFI:

Het is technisch gezien inderdaad mogelijk om dna-profielen samen te stellen van de bloedmonsters. Er ligt een schat aan informatie, dit materiaal kan met nieuwe technieken worden ingezet om zaken op te lossen. Maar het NFI kan niet zelfstandig met het materiaal aan de slag. Alleen in opdracht van justitie of de minister.

Privacyprobleem

Grootste probleem is de privacywetgeving. Het bloed is destijds afgenomen voor bloedgroeponderzoek. Dna-profielen bestonden er toen nog niet. Met bloedgroeponderzoek konden personen bijvoorbeeld worden uitgesloten van misdaad, als bleek dat hun bloedgroep niet overeenkwam met het verdachte bloed op de plek van een misdrijf. Maar er is nooit om toestemming gevraagd om dit bloed ook te gebruiken voor andere doeleinden zoals dna-onderzoek. De politie en NFI pleiten er nu voor dat alsnog te doen.

De uitzending van EenVandaag is vanavond om 18:15u op NPO1