‘Politie wil er 150 miljoen euro bij’

Als er geen extra geld komt voor de Nationale Politie moet de politie minder mensen laten werken. Dat zegt plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer in EenVandaag, een ruime twee weken voor Prinsjesdag, waarop het kabinet de begroting voor het komende jaar bekend maakt.

Tot 200 miljoen

De politie heeft zulke structurele financiële tekorten dat er 150 tot 200 miljoen euro bij moet. ‘Anders kunnen we onze agenten niet meer betalen’, Huyzer. Nu al is de vraag naar de politie groter dan de capaciteit aankan.

Huyzer wijst erop dat de politie veel tijd kwijt is aan het begeleiden van demonstraties, het bewaken en beveiligen van personen, en aan opvangen en van straat halen van verwarde personen.

Inhaalslag

De politie is bezig met een inhaalslag bij het opleiden van personeel, maar kampt dus ook met geldgebrek.

Als er niet binnen twee tot drie jaar een oplossing komt dan moet het aantal agenten terug omdat de politie niet voldoende mensen kan betalen.

Eigenrichting

De plaatsvervangend korpschef maakt zich daar zorgen over omdat ze denkt dat er door minder politie vormen van eigenrichting gaan ontstaan: ‘Dat burgers zeggen: ‘Ja, weet je, het heeft toch geen zin om naar die politie te gaan, we gaan het zelf wel oplossen.’

Nu al kunnen lang niet alle aangiftes worden behandeld.