Politie wil leden MC’s aan huis helpen

De Nationale Politie gaat leden van motorclubs die de club willen verlaten ondersteunen in de hoop dat zij bruikbare informatie kunnen leveren. De leden kunnen onder meer een huis krijgen in een andere gemeente zodat zij een nieuw leven op kunnen bouwen.

Dat schrijft het AD zaterdag. Het project is gebaseerd op beleid in Denemarken, waar de politie ook de drempel heeft verlaagd om uit motorclubs te stappen. De politie wil actief leden gaan benaderen om uit de motorclub te stappen.

'Geen getuigenbeschermingprogramma'

Daarbij wordt geen nieuwe identiteit aangeboden. 'Dan kom je bijna in de sfeer van getuigenbeschermingprogramma's die maar bij een klein aantal zware misdrijven worden gehanteerd', aldus Pim Miltenburg verantwoordelijk voor de aanpak van de Outlaw Motorcycle Gangs.

Bij het project worden ook geen onderzoeken afgebroken als die lopen tegen de leden van de motorclubs die van het aanbod van de politie gebruik maken.

'Ruim een kwart is verdacht'

Het OM probeert al jaren verschillende motorclubs als criminele organisaties te bestempelen, maar in 2009 strande dat plan bij de Hoge Raad. De laatste jaren is volgens Miltenburg het aantal leden en chapters in Nederland toegenomen.

In totaal zijn er nu 1300 leden van motorclubs bekend bij de politie, waarvan er in de afgelopen 2 jaar 345 verdacht zijn geweest van moord, afpersing, geweldpleging of drugshandel.