Politie wil meer diversiteit

Topmensen van de politie pleiten vandaag in verschillende media voor meer allochtonen, homo’s en transgenders bij het korps. In de Volkskrant zegt commissaris Max Daniel, dat de politie draagvlak verliest in de samenleving als er niet meer mensen met een multiculturele achtergrond worden aangenomen. Korpschef Erik Akerboom vindt ook dat de politie te wit is.

Daniel noemt in het interview met de krant extreme voorbeelden van discriminatie binnen het korps. Zo vertelt hij over een Marokkaanse rechercheur die tijdens een huiszoeking werd aangehouden. “Ze liep door het huis en opeens werd er geroepen: hé, daar loopt er nog een. In handboeien werd ze afgevoerd. Gewoon een rechercheur die onderzoek doet.”

Doorstroming

Daniel zegt in de Volkskrant dat politiemensen met een multiculturele achtergrond zich niet meer geaccepteerd voelen door collega’s. Oud-hoofdcommissaris Martin Sitalsing herkent dat gevoel. Hij is van Surinaamse afkomst en vertrok in 2012 bij de politie, onder meer vanwege het gebrek aan doorstroommogelijkheden.

Etnisch profileren

Korpschef Akerboom: ‘Meer diversiteit zal ook leiden tot een betere dialoog binnen het korps over zaken als etnisch profileren. Het leidt tevens tot een verandering in de politiecultuur zoals we ook zagen bij de vele vrouwen en zijinstromers die inmiddels in ons korps werken. Ik heb dit onderwerp naar mij toegetrokken vanwege het grote belang. Er is nu beweging en die beweging gaan we versnellen.’