Politie wil veel meer personeel voor aanpak cybercrime

De politie wil voor de bestrijding van cybercrime de komende jaren 460 extra medewerkers aantrekken. Hiervoor vraagt ze van de regering een investering van driehonderd miljoen euro.

Hacks

De politie wil voor digitale opsporingsonderzoeken de komende vier jaar veel meer hoog opgeleid personeel aannemen met speciale kennis en vaardigheden op dit gebied. Ze wil met vernieuwende technieken en tactieken succesvoller worden in de aanpak van cybercriminelen. Een voorbeeld hiervan zijn de hacks op versleutelde berichtenservers als Encrochat en Sky ECC.

Spannend

Het mogen uitvoeren van dit soort hacks moet de politie voor ICT’ers ook aantrekkelijk maken om bij die organisatie te komen werken. De politie denkt dat de bevoegdheden die de politie hierin heeft, het werk voor ICT’sers ‘spannender’ maakt.

Ook ziet ze dat maatschappelijk betrokkenheid een drijfveer is voor de tech-medewerkers die al bij de politie aan de slag zijn. ‘Ze hebben de overtuiging dat ze iets bij kunnen dragen aan de maatschappij’, meldt de politie vandaag in een persbericht.

Demonstraties

Via events op digitale platforms probeert de politie ICT’ers warm te maken voor een functie, door ze te laten zien waaruit de aanpak van cybercriminelen in de praktijk bestaat. Door die demonstraties hebben zich inmiddels al duizenden mensen aangemeld voor dit soort functies.

De vraag is wel of de politie genoeg salaris en bonussen kan aanbieden, om de specialisten over de streep te trekken.

Deskundigen denken dat de toename van cybercrime in de komende jaren wel eens vijftig procent van alle aangiftes kan gaan bedragen.