Politie wil vier medewerkers ontslaan om discriminerende berichten

Politie wil vier medewerkers ontslaan om discriminerende berichten

De politie Amsterdam wil vier medewerkers ontslaan omdat ze hebben deelgenomen aan WhatsAppgroepen waarin grensoverschrijdende en discriminerende berichten werden gedeeld. Zes medewerkers worden voorwaardelijk ontslagen met verschillende proeftijden, dit geldt ook voor twee medewerkers van de Rotterdamse politie. Een andere medewerker krijgt een berisping.

Twee onderzoeken

De WhatsApp-groepen kwamen aan het licht tijdens twee strafrechtelijke onderzoeken. De strafvoornemens zijn gebaseerd op ieders aandeel in de WhatsApp-groepen en de ernst van de gedeelde berichten. De straffen zijn nog niet definitief. De betrokkenen krijgen twee weken de tijd om ‘een zienswijze in te dienen’.

Vertrouwen geschaad

De Amsterdamse politiechef Frank Paauw noemt de zaak pijnlijk.

‘Dit staat haaks op het zijn van een politie voor iedereen. Des te belangrijker vind ik het dat de samenleving en onze eigen medewerkers weten dat dit soort gedrag niet getolereerd en dus bestraft wordt. Om een veilige en inclusieve organisatie te kunnen zijn, moeten dit soort keuzes gemaakt worden. Met hun gedrag hebben deze medewerkers niet alleen het vertrouwen in de politie geschaad, maar ook dat van hun eigen collega’s.’