Politie wil VW blijven rijden

De afdeling inkoop van de Nationale Politie houdt vast aan de aanschaf van Volkswagens voor de surveillance-auto's en politiebusjes van de toekomst. Dat blijkt uit stukken die De Telegraaf heeft bemachtigd na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Op dit moment loopt er nog en Rijksrecherche-onderzoek naar de gang van zaken tijdens de gunningsprocedure, omdat er vermoedens van malversatie bestonden.

Het megacontract is deze week onderwerp van overleg in de Tweede Kamer. Minister Ivo Opstelten van Justitie wil de uitslag van het Rijksrecherche-onderzoek afwachten voor verder te besluiten. De overeenkomst tussen de politie en VW-importeur Pon beloopt zo'n half miljard euro. Concurrenten vinden dat importeur Pon is voorgetrokken. Een van de betrokkenen is vorig voorjaar voorlopig op non-actief gesteld.

Een door minister Opstelten ingestelde onderzoekscommissie vond het te ver gaan dat Pon niet alleen de auto’s zou leveren aar ook de ombouw tot politievoertuig verzorgt. De commissie-Schouten vroeg zich af of dit wel voor de scherpste prijzen zorgt. In een evaluatie stelt de politie dat er geen enkele aanleiding is om het contract niet met twee jaar te verlengen. Bovendien zou een nieuwe aanbesteding anderhalf jaar tijd en heel veel uren kosten.