Politie wil wapenvondsten landelijk registreren

De politie werkt aan een registratiesysteem waarbij wapenvondsten landelijk worden geregistreerd. Op dit moment gebeurt dat nog niet, waardoor er moeilijk trends gesignaleerd kunnen worden. Er zijn veel signalen dat er steeds meer en zwaardere wapens in Nederland zijn. Zo werden in Amsterdam dit jaar al bijna even veel wapens in beslag genomen als in heel 2014.

Dat meldt het AD. Landelijke cijfers over wapenvondsten zijn op dit moment niet betrouwbaar. Volgens Hanneke Ekelmans van de Amsterdamse politie komen veel wapens uit het Oostblok. Zij stelt in de krant dat alle politiechefs uit de regio’s bij elkaar komen om de wapensmokkel tegen te gaan.

Zware wapens

In januari werd Jan van der L. opgepakt in een bestelbus met daarin zes raketwerpers, een mitrailleur, kalasjnikovs, handgranaten en vuistvuurwapens. Het wapentransport werd na een tip van de Brabantse recherche onderschept.

Volgens Ekelmans was het transport geen incident. Ze wijst op de liquidatiegolf in Amsterdam, waarbij schutters zware wapens gebruiken. ‘Ze gebruiken veel meer geweld, veel zwaardere wapens en de liquidaties vinden niet meer plaats op afgelegen bedrijventerreinen, maar midden op straat.’ De oplossing van het probleem ligt niet alleen bij de politie, vindt Ekelmans. ‘De vraag waarom dit gebeurt, kan de politie niet alleen beantwoorden.’