Wil politie zwaardere kogel? (UPDATE)

De politie wil graag de huidige munitie vervangen door een zwaarder kaliber kogels. Dat zegt korpschef Henk van Zwam van het politiekorps Gelderland-Zuid vandaag in dagblad De Gelderlander. Volgens Van Zwam kan het gebruik van kogels met meer ‘stoppende werking’ levens besparen. Hij houdt dit pleidooi naar aanleiding van de dood van een man uit Nijmegen. Hij werd door de politie doodgeschoten. De Raad van Korpschefs onderschrijft de mening van Van Zwam overigens niet.

 

Volgens de top van het politiekorps moeten de kogels meer schade aanrichten dan de patronen die nu worden gebruikt, zodat er juist daardoor meer levens worden bespaard.

Op 20 augustus 2010 werd de 40-jarige Jerry Landveld uit Nijmegen doodgeschoten door de politie. Hij werd eerst zes keer geraakt in been en voet, maar liep ondanks de verwondingen gewoon door. Daarna raakte Jerry in gevecht met een politiehond. Voor de hondengeleider was dat reden genoeg om Jerry twee keer fataal in zijn bovenlichaam te schieten. ‘Als de eerste kogel een zware stopkogel was geweest, dan waren die laatste fatale schoten niet afgevuurd’, zegt Van Zwam in De Gelderlander.

Het Openbaar Ministerie (OM) oordeelde in 2011 dat de agenten correct gehandeld hadden en seponeerde de zaak. Nabestaanden wisten alsnog een vervolging af te dwingen en het hof in Arnhem kwam vorige week tot dezelfde conclusie als het OM.

Van Zwam rakelt daar volgens De Gelderlander een oude discussie mee op. Binnen de politie zouden er veel voorstanders zijn van een zwaardere kogel, terwijl de politiek over het algemeen een kogel wil die zo min mogelijk schade aanricht. De Raad van Korpschefs onderschrijft dat niet. Lees hieronder. 

In schril contrast staat de berichtgeving over een man die in Delft is neergeschoten woensdagavond. De man is door een politiekogel getroffen in zijn onderlichaam en ligt volgens de politie in zorgelijke toestand in het ziekenhuis. 

De woordvoerder van de Raad van Korpschefs, Ron Looije, onderschrijft de uitspraak van Van Zwam niet. Hij zegt dat de uitspraak namens de heer Van Zwam is en niet namens het hele politieapparaat. Volgens Looije bestaat er een commissie, waarin ook agenten vertegenwoordigd zijn, die de munitie en wapengebruik onder de loep neemt. Looije: ‘Dat is twee jaar geleden nog gedaan. Het probleem van het incident in Nijmegen staat op zich.’ Daarmee onderschrijft Looije de berichtgeving uit De Gelderlander niet. 

Desgevraagd door Crimesite sprak Looije ook over het incident in Delft van woensdagavond, waar een belager van ambulancepersoneel werd neergeschoten door een agent. ‘Precies, daarom is ieder incident weer anders. Een kogel moet in eerste instantie zijn om iemand te stoppen en niet te doden’, zegt Looije.