Politie zag andere schutter bij liquidatie Jalink

In het dossier tegen de verdachte Gideon G. (28) die nu terechtstaat voor het doodschieten van Vincent Jalink is een proces-verbaal opgedoken waarin de politie over een andere man spreekt als de schutter.

Door @Wim van de Pol

Gideon G. kreeg dit voorjaar al zeven jaar cel voor voorbereiding van een liquidatie op een voetbaltrainer van een amateur-voetbalclub in Heemskerk. Justitie ziet hem en een groepje leeftijdgenoten uit Amsterdam-Zuidoost als een netwerkje dat bezig was met wapens en (voorbereidingen van) liquidaties. Veel van hen komen voort uit straatbende de Green Gang.

Petje

Vincent Jalink (foto rechts) werd vorig jaar voor de ogen van zijn zoontje doodgeschoten op de Klipperweg in Diemen. Volgens getuigen was de schutter een negroïde man, geheel in het zwart gekleed met een zwart petje. Gideon G. is donker, maar het meest ernstige bezwaar tegen hem is dna dat is gevonden op een zwart petje op de vluchtroute van de daders.

Zijn advocaat Hans-Otto Den Otter is van mening dat de hechtenis van G. moet worden opgeheven omdat er, behalve de vindplaats, niets is dat het dna en het petje koppelen aan zijn client als schutter op Jalink. Het petje met het dna kan daar immers op velerlei wijze zijn gekomen zonder dat zijn client er mee van doen had.

De rest van het bewijs is het gegeven dat G. veel omging met andere verdachten en afgeluisterde gesprekken die niet erg concreet zijn.

Groepje

Door een toeval kreeg advocaat Den Otter een proces-verbaal in handen van een observatieteam van de politie die op op 26 mei 2016 (een dag voor de moord op Jalink) een groepje mannen zag overleggen bij een NS Station in Diemen. Dat waren onder meer Jason “Jayjay” L. (inmiddels veroordeeld tot 14 voor mede plegen van een liquidatie) en Willy F. (die nu vast zit na een veroordeling voor wapen- en drugsbezit).

In een proces-verbaal identificeert een politieman een jongen met een zwart petje  als ‘de schutter’ bij de moord op Jalink. Hij had een houding en kleding die overeenkomen met de man die op beeldopnames bij de plaats delict zijn gemaakt. De naam van deze man is inmiddels bekend maar advocaat Den Otter noemde die niet op de zitting.

Justitie zei eerder er vanuit te gaan dat op die bewuste bijeenkomst is gesproken over de aanslag op Jalink die de dag erna zou plaatsvinden. Naast F. en Gideon G. zijn ook Jerello G. en Jason verdachte van mede plegen van de moord op Jalink. Zij waren ook die dag in Diemen aanwezig.

Misleid

Gideon G. is momenteel de enige die voor de Jalink-liquidatie wordt berecht. Bij de moord op Jalink gaat de recherche uit van één schutter, dat zou G. zijn geweest. Advocaat Den Otter vindt dat hij door het Openbaar Ministerie is misleid omdat hij de voor zijn client ontlastende informatie over de verdenking tegen een onbekende ‘schutter’ niet in het dossier terugzag en bij toeval moest ontdekken.

De officier van justitie zei in een beknopte reactie dat de onbekende geen verdachte is. Den Otter vindt dat onbegrijpelijk. De rechtbank gaf er vrijdag geen commentaar op. Ze vond dat er nog voldoende reden was om G. voor de moord op Jalink (formeel) in voorlopige hechtenis te houden. G. zou toch blijven vastzitten vanwege zijn veroordeling voor voorbereiding liquidatie in Heemskerk.