Politie ziet verdachten moord Kok niet op beeld (UPDATE2)

De recherche heeft Achraf B. niet herkend op beelden die zijn gemaakt bij de liquidatie van misdaadblogger Martin Kok in 2016. Het bewijs tegen B. komt van dna dat op een bepaalde telefoon is gevonden. Dat is niet een telefoon die direct aan de moord te linken is.

IMEI-nummers

Dat zegt zijn advocaat Guy Weski tegen Crimesite.

Toen medeverdachte Zakaria A. vorig jaar werd aangehouden in de zaak van de liquidatie van Ranko Scekic (in Utrecht in 2016) werd bij hem thuis een aantal gsm-telefoons gevonden. Analyse van de IMEI-nummers (de identificatie-nummers van de telefoon, niet van de SIM-kaart) wees uit dat twee van die telefoons op de dag van de moord op 8 december 2016 te koppelen zijn aan gsm-masten in de buurt van de seksclub in Laren waar Kok werd geliquideerd, en bij Hotel Citizen-M in Amsterdam waar Kok voorafgaand aan de moord was. Bij dat hotel probeerde iemand hem dood te schieten maar het wapen weigerde en Kok had niets in de gaten.

Overigens straalde de telefoon bij Laren daar voor het laatst twee uur voor de moord de gsm-mast aan.

Eén telefoon

Op één van de telefoons die bij Zakaria A. in beslag zijn genomen is dna van Achraf B. gevonden. Maar dat was niet één van de twee telefoons die op 8 december 2016 in beeld waren. Advocaat Guy Weski: ‘Je zou hoogstens kunnen zeggen dat hij die telefoon ooit een keer heeft vastgehouden. Maar die telefoon is niet aan de moord te verbinden.’

Volgens Weski zit er in het dossier niet meer bewijs tegen zijn cliënt. Vorige week verlengde de Utrechtse rechtbank de voorlopige hechtenis van B. met 45 dagen. Overigens heeft B. geen verklaring afgelegd. De recherche laat nog een aantal beveiligde pgp-telefoons onderzoeken. Die zijn tot nu toe niet toegankelijk gemaakt.

Gang

Ook de hechtenis van Zakaria A. is vorige week met 45 dagen verlengd. Volgens zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers bevat het dossier tegen A. geen bewijs. Ook Zakaria A. is niet herkend op beeld. Wel is er analyse gemaakt van “de gang” van de falende schutter bij het hotel waardoor een deskundige concludeert dat dit mogelijk A. zou kunnen zijn. Kuijpers hecht geen waarde aan de conclusie van deze deskundige omdat volgens hem in andere zaken gebleken is dat diens conclusies niet betrouwbaar zouden zijn.

Wie de schutter volgens de politie zou zijn geweest komt volgens de advocaten niet goed naar voren uit het dossier. Ze worden allebei verdacht van medeplegen.

Zie ook:

Dossier liquidatie Martin Kok nog niet rond