Politie zocht naar zenuwgas in Maastricht (UPDATE)

De politie heeft samen met het Landelijk Team Forensische Opsporing (LFTO) sinds zaterdagavond in een buitengebied bij Maastricht gezocht naar het gevaarlijke zenuwgas Sarin. Er is niets gevonden. De politie kreeg woensdag 27 maart een tip dat iemand het gas te koop had aangeboden. Er zijn toen twee mannen gevolgd, die zijn aangehouden toen de zoekactie begon.

Later in het onderzoek zijn nog eens twee verdachten aangehouden. De vier verdachten, twee mannen en twee vrouwen, zijn tussen de 22 en 55 jaar oud. DRie hebben de Nederlandse nationaliteit, één verdachte heeft de Turkse en de Nederlandse nationaliteit. De politie verdenkt hen niet van het plannen van een terroristische aanslag maar denkt dat zij alleen winst wilden maken met de verkoop van het gas.

Een meter diep

De politie zocht in een gebied aan de Bodemweg bij de Maastrichtse wijk Amby. Met linten en zwarte schermen werd het terrein afgezet en er de brandweer plaatste er containers. Er is tot een meter diep gezocht.

Bij de graafwerkzaamheden is ook röntgenapparatuur ingezet. Verder zijn er bomen omgezaagd en is er gras gemaaid. Ook is een politiehelikopter ingezet. De politie had bij de zoektocht speciale pakken aan en er was continu ambulancepersoneel in de buurt. Burgemeester Onno Hoes heeft gezegd dat er geen aanleiding is om te denken dat er nog iets in het veld waar is gezocht verborgen ligt.

Gevaarlijkste zenuwgas

Sarin staat bekend als een van de gevaarlijkste zenuwgassen. Oorspronkelijk werd het ontwikkeld als pesticide, maar het zou ook bij oorlogen zijn ingezet, bijvoorbeeld door Saddam Hoessein in 1988 in oorlog tegen Iran en de Koerden. Ook werd het tijdens een terroristische aanslag op de metro in Tokio in 1995 gebruikt. Er kwamen toen 12 mensen om het leven en ruim duizend mensen raakten gewond. Het gas is erg effectief omdat het nergens naar ruikt.

Wie grote hoeveelheden Sarin inademt, krijgt last van verlamming van de spieren rond de longen. Slachtoffers kunnen daardoor stikken in hun eigen slijm.

Lees hier de tekst zoals die naar buiten is gebracht tijdens de persconferentie.