Politie zoekt 12 serieverkrachters

De Nationale Politie maakt jacht op zo’n 30 serieverkrachters en serieaanranders die nog nooit zijn opgepakt. Dat blijkt uit twee vertrouwelijke lijsten die in het bezit zijn van RTL Nieuws. De meest gezochte mannen zijn 12 verkrachters die meerdere verkrachtingen pleegden.

20 keer

Op een andere lijst staan nog eens 18 andere gezochte serie-daders, dat zijn vooral serieaanranders, allen waren de laatste vijf jaar nog actief. De politie koppelde dna, maar ook allerlei kenmerken van gedrag en signalement om tot de lijsten te komen. Van de gezochte seriedaders sloegen zes aanranders meer dan tien keer toe, sommigen zelfs rond de 20 keer. Een aantal serieverkrachters wordt gezocht voor meer dan tien verkrachtingen en aanrandingen.

Slim

Opvallend is dat een flink aantal seriedaders erin slaagt jarenlang uit handen van de politie te blijven. Vooral serieverkrachters zijn lang onvindbaar en soms al meer dan tien of zelfs meer dan 25 jaar actief. De politie zegt 80 procent van deze seriedaders uiteindelijk wel op te pakken. Volgens criminoloog Anton van Wijk zijn serieverkrachters slim in het wissen van hun sporen en is het een hele klus om ze te pakken te krijgen. hij vindt dat er een landelijk opsporingsteam voor seriemisdrijven moet komen, omdat zedenrechercheurs in de regio te weinig ervaring hebben.