Politie zoekt publiciteit met cold case uit 2007

De politie heeft een moord uit 2007 in de publiciteit gebracht. Op 16 maart 2007 werd de 29-jarige Maarten Redeker dood aangetroffen in zijn woning aan de Schoutendreef in Den Haag. De politie beschikt over een dna-mengprofiel van een dader.

Gegil

Maarten Redeker was actief in de Haagse gay-scene. Op de dag voor zijn dood was hij volgens de politie veelvuldig online geweest, onder meer op gay-sites. Hij belde ’s avonds nog met zijn ouders.

Op woensdag 7 maart omstreeks 07.30 werd een buurvrouw wakker van gegil van een man. Een paar minuten na het gillen hoorde zij één of meerdere mensen lopen op de trap in het portiek. Zij heeft nog bij de voordeur gekeken maar zag niets.

Kennis

Negen dagen later heeft een kennis de politie gebeld omdat er niet opengedaan werd en Redeker geen contact meer had gemaakt. De politie vond zijn lichaam achter de deur. Maarten had meerdere steekverwondingen. Hij is ook geslagen of geschopt tegen zijn hoofd en heeft daarna enige tijd met ontbloot bovenlichaam op de koude plavuizenvloer gelegen. Dat in combinatie met de verwondingen heeft uiteindelijk tot zijn dood geleid.

Worsteling

Uit onderzoek is gebleken dat er een worsteling heeft plaats gevonden tussen Maarten en de dader. Mogelijk is de dader daar bij ook gewond geraakt of zat zijn kleding onder het bloed en is die kleding weggegooid of bij een stomerij aangeboden.

Er is een dna-mengprofiel aangetroffen. Het spoor is hoofdzakelijk van Maarten Redeker maar is vermengd met dna van een onbekend persoon. Het dna van deze persoon zit in ieder geval niet in de dna-databank.

Camera

De politie vermoedt dat Redeker vlak voor zijn dood bang voor iets of iemand is geweest. Hij had recent een camera opgehangen boven zijn voordeur, kennelijk om iemand af te schrikken. Het was overigens een dummy.

Uit het onderzoek is gebleken dat hij op 5 maart 2007 nog in Antwerpen is geweest. De familie keek daar enigszins van op. In België zijn er destijds politieberichten uitgezonden op de landelijke en lokale televisie. Ook zijn er flyers uitgedeeld. Dat alles heeft volgens de politie geen informatie opgeleverd.

Van oorsprong kwam Redeker uit Alkmaar. In de periode dat hij in Den Haag woonde heeft hij samengewoond met een man. Hij zat toen diep in de schulden. In de periode voor zijn dood woonde hij alleen in een flat aan de Schoutendreef. Hij had sinds januari geen vaste relatie meer maar wel diverse contacten.