Politie Zwolle blij met stroomstootwapen

Agenten in Zwolle hebben in de proefperiode goede ervaringen opgedaan met stroomstootwapen. Ze voelen zich er zekerder door, zo schrijft De Stentor. Nadat toenmalig minister van Justitie Ivo Opstelten in 2012 al riep dat alle agenten een taser moeten krijgen zijn pas het afgelopen jaar proeven met het wapen uitgevoerd.

Politiek

De politiek moet uiteindelijk het besluit nemen of het wapen tot de permanente uitrusting gaat behoren.

Agenten in Zwolle melden dat alleen al het tevoorschijn halen van het knalgele apparaat of het ding even laten knetteren als waarschuwing effect heeft op verdachten. De coördinator van het project in Zwolle zegt ervan overtuigd te zijn dat ‘hiermee inzet van zwaardere wapens zoals de politiehond of het vuurwapen’ kan worden voorkomen. Een verdachte die getroffen wordt is gedurende vijf seconden verlamd.

51 keer

Zwolle is een van de vier korpsen in Nederland waar het stroomstootwapen een jaar lang is getest. Ruim honderd Zwolse politiemensen zijn er opgeleid voor het gebruik van de taser. Elk team in de noodhulpdienst er altijd een bij zich. De taser werd in totaal 51 keer ingezet; ‘Op straat, binnen, in de horeca, in geweldssituaties en bij verwarde personen.’ 11 keer is er daadwerkelijk een stroomschok afgegeven, in 35 gevallen ging het om dreigen met het wapen.

Het apparaat registreert elk gebruik. Elke keer moest na iedere inzet een verslag worden gemaakt. Onderzoek bij verdachten heeft geleerd dat geen van hen blijvend letsel eraan heeft overgehouden.

Zie ook:

Aanhoudingsteams werken met ‘taser’

‘Taser leidt tot meer politiegeweld’

Opstelten: alle agenten een taser