Politie Amsterdam gelukkig met tips burgers

De politie in Amsterdam vraagt opvallend vaak via de website tips van het publiek. Het klimaat is er kennelijk goed voor. Volgens De Telegraaf wordt de politie in Amsterdam momenteel ‘aan de lopende band’ getipt over verdachte situaties. Het korps zegt blij te zijn met die steun want zoals een woordvoerder het formuleert: ‘we komen liever negen keer voor niets, dan één keer te laat.’ Een alerte buurvrouw zorgde vorige week voor de arrestatie van drie woningovervallers.

En eind vorige week zijn ook vijf inbrekers gepakt na een tip.

Vorige week tipte een andere Amsterdammer dat een man zich opvallend gedroeg op een flatgalerij en in woningen naar binnen gluurde. Agenten vonden even later vermoedelijk dezelfde persoon die probeerde in te breken in een nabijgelegen straat. De inbreker werd aangehouden door een burger vasthield waarna de 37-jarige verdachte werd aangehouden.

In Amstelveen had een getuige gezien dat drie personen morrelden aan schuttingdeuren. Daarop zijn twee jongens van 16 en 18 jaar aangehouden. Ook bij een woninginbraak in Amsterdam-West konden drie inbrekers na een tip van een bewoner worden overlopen.

De scheidende hoofdcommissaris Bernard Welten heeft er altijd op gehamerd dat de politie niet kan zonder oplettende en participerende burgers.