Onderzoek naar twee coffeeshops Amsterdam

De Nationale Recherche en de politie Amsterdam-Amstelland hebben een inval gedaan in coffeeshop Route99 in de Haringpakkersteeg in de Amsterdamse binnenstad en in coffeeshop Route66 in de Warmoesstraat. De coffeesshops zouden deel uitmaken van een internationaal opererende drugsorganisatie, zo schrijft het Openbaar Ministerie. Het Openbaar Ministerie heeft beslag gelegd op het pand waarin de coffeeshop is gevestigd.Het onderzoek staat onder leiding van officieren van justitie van het Landelijk Parket en van het OM in Amsterdam. Het onderzoek gaat om grootschalige import van en handel in hasj.

In het zogenoemde Project Emergo doen de politie Amsterdam-Amstelland en het OM in Amsterdam onderzoek naar witwassen samen met de Belastingdienst en de gemeente Amsterdam. Doel is de georganiseerde misdaad op de Amsterdamse Wallen aan te pakken.

Er zou financiële vervlechting zijn tussen de grootschalige hasjhandel en het eigendom en beheer van coffeeshops in het Wallengebied.

Hoofdverdachte in het onderzoek is een 50-jarige man uit Hoofddorp, eigenaar van de coffeeshop. De andere verdachten komen uit Amsterdam en zijn 54 en 55 jaar.

De politie doorzocht woensdag een tweetal coffeeshops (Route 66 en Route 99 op de Amsterdamse Wallen) en in de regio Amsterdam zeven woningen en vier andere bedrijfspanden. Daarbij is beslag gelegd op administratie en computers. Ook is een stroomstootwapen aangetroffen. In het witwasonderzoek is bovendien beslag gelegd op drie personenauto’s.

De Nationale Recherche heeft in april in de Amsterdamse Transvaalbuurt beslag gelegd op 1700 kilo hasj. Twee maanden later onderschepten de rechercheurs nog eens 245 kilo hasj, die vermoedelijk deel uitmaakte van een grotere partij afkomstig uit Spanje. De drugs lagen achterin een bestelauto, die in Amsterdam in beslag is genomen.

De drie verdachten worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Haarlem. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.