Politieactie tegen ‘banditisme’

De politie heeft de afgelopen week meer dan 60 aanhoudingen verricht in een landelijke actie tegen rondtrekkende criminelen. Het ging onder meer om winkeldieven, drugshandelaren, en bestuurders van auto’s met vervalste rijbewijzen.

Op jacht

De politie ging op jacht naar verdachten van zogenaamd ‘mobiel banditisme’. Ze deed dit in samenwerking met de Marechaussee, de Belastingdienst, de IND en de Duitse, Belgische en Roemeense politie. Tijdens de actie werden duizenden mensen gecontroleerd, die door de systemen van Europol werden gehaald.

De actie richtte zich op criminele groepen die vanuit Nederland werken, en bijvoorbeeld woninginbraken plegen. Ze maken gebruik van zogenaamde “katvangersvoertuigen”, of vervalste paspoorten, om hun daden te verhullen. Met behulp van speciale camera’s werden de kentekens van deze auto’s gescand. De controles vonden plaats op de weg, het water en in de trein.

Nuttig

In honderd gevallen leidde dit tot informatie die nuttig kan zijn voor onderzoeken naar mensenhandel, wapen- en drugshandel en inbraken. Er werden 60 mensen aangehouden. Bij Delft vond men in een auto gestolen merkkleding, cosmetica en parfums. Vier Roemenen werden aangehouden. In het noorden van het land werd een man uit Emmen gearresteerd die 50 tasers, 260 soorten illegale medicijnen en zo’n 15 kilo illegale tabak in zijn bus vervoerde. Verder zijn er valse paspoorten en valse kentekens aangetroffen. Ook werd twee kilo amfetamine en twee kilo hennep gevonden, en een vuurwapen.

Geen verklaring

Twee Duitsers werden voor witwassen aangehouden omdat ze geen verklaring konden geven voor de 13.000 euro die ze bij zich hadden. Veel openstaande boetes werden geïnd. Een Belg werd opgepakt en uitgeleverd, omdat hij nog 600 dagen straf moest uitzitten. Een gecontroleerde Hongaar gaat zijn openstaande gevangenisstraf van 112 dagen in Nederland alsnog uitzitten. De Belastingdienst inde duizenden euro’s aan vorderingen en heeft tientallen auto in beslag genomen. Daaronder ook veel auto’s die op naam van de katvangers stonden.