Politieactie tegen ‘mobiel banditisme’: 90 aanhoudingen

De politie heeft deze week minstens negentig aanhoudingen verricht in een gecoördineerde actie tegen rondtrekkende criminelen. Bij de landelijke actie ‘Trivium’ tegen mobiel banditisme die van dinsdag tot en met vrijdag plaatsvond, speurden agenten naar rondtrekkende dadergroepen, die zich schuldig maken aan onder meer winkel- en autodiefstal, identiteitsfraude en woninginbraken.

Soft- en harddrugs

De politie hield in Arnhem onder anderen drie Wit-Russen (44, 49 en 51 jaar) van wie bekend is dat ze georganiseerd winkeldiefstallen plegen. Verschillende verdachten werden opgepakt vanwege witwassen, gestolen goederen en het vervoeren van kilo’s soft- en harddrugs. Daarnaast zijn veel openstaande boetes geïnd en geld en (vuur)wapens in beslag genomen. Ook werden bijna vijftig voertuigen in beslag genomen in verband met openstaande belastingschulden, onbetaalde boetes of lopende onderzoeken.

Acht jaar cel

Een Pool werd aangehouden omdat hij in zijn land nog een celstraf van acht jaar moet uitzitten. Twee vermoedelijke autodieven werden woensdag op de A4 bij Hoofddorp onderschept. De auto was voorzien van valse kentekenplaten. Bij de actie raakten de gestolen auto en een politiewagen beschadigd.

Nieuwe richtlijn

Het Openbaar Ministerie gebruikt sinds 1 mei 2019 een nieuwe richtlijn voor de aanpak van mobiel banditisme. Deze richtlijn biedt het OM de mogelijkheid om hogere straffen te eisen tegen internationaal opererende mobiele criminelen. In verschillende Europese landen zijn deze week vergelijkbare acties gehouden.