Politieauto’s in brand uit revanche

De politie in Amsterdam heeft met een speciaal team onderzoek gedaan naar een groep criminele jongeren waarvan leden afgelopen zomer twee politieauto’s in brand hebben gestoken. De brandstichting zou uit revanche hebben plaatsgevonden.

In vlammen op

In de Amsterdamse wijk Bos en Lommer gingen afgelopen zomer twee politieauto’s in vlammen op, na brandstichting. De politie richtte daarop een speciaal onderzoeksteam op, om te zien wie ervoor verantwoordelijk was. Ze kon onlangs twee verdachten aanhouden, nadat ze een harde kern van jonge criminelen onder de loep had genomen. Het zou gaan om een groep van tientallen Amsterdamse jongens die hinderlijk gedrag afwisselen met zware geweldsdelicten. Dit blijkt onder meer uit de vondst eind juli van 130.000 euro contant geld die was verstopt in een auto. Dit schrijft de Amsterdamse krant Het Parool dit weekeinde.

Politie niet de baas

Voor het onderzoek gingen de laatste maanden extra agenten de straat op, om de informatiepositie te versterken. Daaruit bleek dat het om een groep van overlast gevende jongeren gaat, van vooral Marokkaanse afkomst. De voormalige Amsterdamse stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch lichtte eerder toe wat de boodschap van de branden zou zijn: ‘Wij zijn hier de baas en niet de politie.’

Revanche

Het Parool kreeg tijdens de research voor het verhaal in de buurt te horen dat de brandstichting uit revanche zou zijn gesticht. Een arrestatieteam zou bij een inval in het ouderlijk huis van een berucht groepslid een ‘flashbang’ hebben gegooid. Dat is een granaat die alleen is bedoeld om mensen de schrik op het lijf te jagen, maar die vlakbij een jong kind zou zijn ontploft. Het Parool laat de politie overigens niet reageren op deze anonieme beschuldiging. Het speciale politieteam arresteerde de ‘beruchte’ 25-jarige Ali B., en Faizal L. (20), voor één van de brandstichtingen (zie foto). Zij ontkennen iets met de brand te maken te hebben, schrijft de krant. Op de website van stadsomroep AT5 is op diverse filmpjes te zien hoe de brandstichters zelf vlam vatten tijdens hun vlucht op een scooter.