Politiebaas Bouman stapt op

Korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman legt per direct zijn functie neer. Dat heeft Bouman bekend gemaakt via en weblog. Er is al maandenlang grote onrust over de reorganisatie bij de politie. Vakbonden dreigden eerder al het vertrouwen in Bouman op te zeggen en de Inspectie Veiligheid en Justitie noemde de reorganisatie ’te ambitieus’.

Volgens Bouman is het tijd om het stokje over te dragen. ‘Ik bouw graag huizen, maar heb een hekel aan het aflakken van het kozijn en de plinten. Wij naderen de fase waarin wij stap voor stap zaken verder moeten afronden en in balans brengen. Daar leent mijn karakter zich nu eenmaal minder voor.’

Kosten twee keer zo hoog

De 63-jarige korpschef stapte in 2011 over naar de politie om de 26 politieregio’s samen te voegen tot één Nationale Politie. Bouman was op dat moment nog hoofd van de inlichtingendienst AIVD. Daar had hij ook al een grote reorganisatie geleid, net als bij het OM.

Maar bij de politie ging de reorganisatie buitengewoon stroef. De kosten blijken bijvoorbeeld twee keer zo hoog te zijn: de ramingen wijzen nu op een kostenplaatje van 460 miljoen euro, in plaats van 230 miljoen. Ook gaat het drie jaar langer duren voordat de reorganisatie is afgerond.

Onderbezetting en onvrede

Daarnaast waren er ook grote personele problemen. Zo zijn er problemen met het aantal beschikbare teamchefs en hebben sommige regio’s personeelstekort. De ict-afdeling van de politie heeft zelfs een onderbezetting van zo’n 50 procent.

Daarnaast klagen agenten dat door de vorming van de Nationale Politie de afstand tussen de korpsleiding en de werkvloer te groot is geworden. Daardoor zou de leiding geen idee hebben wat er op de werkvloer afspeelt. ‘Onze korpsleiding staat NIET achter ons, maar pal tegenover ons’, stelde een agent eerder dit jaar op het interne netwerk van de politie.