Politiebond: recherche Nederland is onderbemand

De recherche in Nederland kampt met te weinig personeel. Daardoor komt de politie niet toe aan belangrijke onderzoeken naar georganiseerde criminaliteit. Dat is de conclusie van een onderzoek door de Nederlandse Politiebond (NPB) op basis van gesprekken met ruim duizend rechercheurs. 

Parallelle economie

Er zou een ‘parallelle economie ontstaan’ voor criminelen. Criminele netwerken profiteren van de goede infrastructuur in Nederland op velerlei gebied misbruik wordt gemaakt van de goede infrastructuur in ons land. Allerlei sectoren in de bovenwereld worden geïnfiltreerd, zoals vastgoed, maar ook bijvoorbeeld vakantieparken. De politie kan dat niet goed bestrijden.Terwijl het wel wordt gesignaleerd blijven veel onderzoeken op de plank liggen.

Slechts 1 op de 5 zaken wordt opgepakt. Van de bekende criminele groepen wordt slechts 1 op de 9 aangepakt. ‘Georganiseerde criminaliteit woekert voort en holt de democratie uit’, zo staat in het rapport.

Verouderd

De computers waarmee de recherche moet werken zijn veelal verouderd. Voor belangrijk werk als digitaal onderzoek is te weinig capaciteit. Er is ook te veel bureaucratie. Onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut duurt vaak te lang door bezuinigingen.

Volgens de politiebond moeten er 2.000 rechercheurs bij. Het ministerie van Justitie en Veiligheid moet meer geld ter beschikking stellen, aldus de bond.