Politiechef Landelijke eenheid verdacht van witwassen

Een teamchef van de Landelijk Eenheid van de politie is deze week buiten functie gesteld, vanwege een verdenking van witwassen en belastingfraude.

Buiten functie

De politiechef is met onmiddellijke ingang buiten functie gesteld, meldt NRC Handelsblad. De Rijksrecherche doet volgens de krant onderzoek naar de man.

Het gaat om een politieman die werkte voor de dienst specialistische operaties. Hij was verantwoordelijk voor het inzetten van speciale technische apparatuur, op de afdeling ‘Interceptie en sensing’. NRC schrijft dat er een huiszoeking bij de man heeft plaatsgevonden. De politie laat de krant weten geen commentaar op dit geval te kunnen geven.

Onderzoek

De Landelijk Eenheid van de politie heeft het zwaar te verduren. Vorige maand maakte een politie-infiltrant van de dienst een einde aan zijn leven. Hem werd vertelt door te moeten werken ‘onder dekmantel’, terwijl hij dat niet meer wilde, omdat hij te dicht op zijn subjecten raakte. De vrouw van de man die hij in de gaten hield maakte avances, terwijl criminelen hem te veel als lid van de bende gingen beschouwen.

In 2019 maakte een digitaal expert een einde aan zijn leven, omdat hij werd gepest op zijn afdeling. Begin deze maand vond een vechtpartij plaats tussen twee politiemannen, op een politiehoofdkwartier in Driebergen.

Verder doet de inspectie van het ministerie momenteel onderzoek naar het functioneren van de dienst speciale operaties. Tenslotte wordt ook de dood van een informant van de Landelijke eenheid onder de loep genomen.