Politiechef wil 500 euro biljet uit circulatie halen

Het hoofd van de Financial Intelligence Unit (FIU) vindt dat biljetten van 500 euro uit de roulatie moeten worden gehaald. In De Telegraaf zegt Theo Akse van de “witwaspolitie” FIU dat het voornemen van de EU om de 500 euro biljetten niet meer uit te geven niets uithaalt in de strijd tegen drugscriminelen.

70 gram

Een kilo cocaïne weegt evenveel als wat ervoor betaald wordt in coupures van 20 euro. Dat is onhandig voor drugshandelaren die grote hoeveelheden winst uit de detailhandel door smokkel willen uitvoeren om het wit te wassen. In biljetten van 500 is een kilo cocaïne ongeveer 70 gram.

1000 frank

Na het Zwitserse biljet van 1000 frank (875 euro) is het 500 euro biljet de grootste coupure ter wereld. Volgens Akse is het vooral in gebruik bij (drugs)criminelen die de biljetten naar het verre buitenland brengen om het in te wisselen en te investeren.

Duitsland en Oostenrijk namen vorige week als laatste EU-landen het besluit de 500 euro niet meer uit te geven. Daarover halen criminelen hun schouder op want zolang het betaalmiddel in circulatie blijft zullen zij het blijven gebruiken, aldus Akse.