Politiechefs: overheden moeten actie ondernemen tegen end-to-end-encryptie

Politiechefs: overheden moeten actie ondernemen tegen end-to-end-encryptie

Europese politiechefs roepen overheden en technologiebedrijven op om actie te ondernemen tegen de uitrol van end-to-endversleuteling. Dat meldt de Europese politieorganisatie Europol. Encryptie verhindert autoriteiten bij het verkrijgen van bewijsmateriaal, stellen de politiechefs.

‘Veiligheid waarborgen’

De Europese politiechefs doen een oproep tot ‘dringende actie om de openbare veiligheid op socialemediaplatforms te waarborgen’, schrijft Europol. Privacymaatregelen, zoals end-to-end-encryptie zorgt ervoor dat techbedrijven overtredingen op hun platform niet meer kunnen inzien, stelt Europol.

‘Het zal ook een einde maken aan het vermogen van rechtshandhavingsinstanties om bewijsmateriaal te verkrijgen en te gebruiken in onderzoeken om de ernstigste misdrijven, zoals seksueel misbruik van kinderen, mensenhandel, drugssmokkel, moorden, economische criminaliteit en terroristische misdrijven, te voorkomen en te vervolgen.’

De verklaring, die zondag is gepubliceerd en wordt ondersteund door Europol en de Europese politiechefs, komt op het moment dat end-to-end encryptie is uitgerold op het messenger-platform van Meta (vroeger Facebook), het moederbedrijf van WhatsApp.

Flexibiliteit

De politiechefs zeggen wel ‘cruciale innovaties als encyptie te ondersteunen’ om de cyberbeveiliging en de privacy van burgers te garanderen. Tegelijkertijd stellen ze dat er ‘geen binaire keuze moet zijn tussen privacy aan de ene kant en de openbare veiligheid aan de andere kant’.

‘Absolutisme aan beide kanten helpt niet. Wij zijn van mening dat technische oplossingen mogelijk zijn, maar ze vereisen flexibiliteit van zowel de industrie als de overheden’.

Zie ook:

Aftapbaar maken van WhatsApp geblokkeerd door ministerie van Economische Zaken